HYDRAULIC ELEVATORS
امروزه یکی از نیازها و معیارهای مهم در برتری یک ساختمان داشتن آسانسور است. آسانسور یا بالابر، محفظه یا اتاقک فلزی متحرک است که میتواند افراد یا اشیاء را بین طبقات ساختمان جا به جا کند. آسانسور یکی از اجزای مهم و اساسی در ساختمان ها می باشد که در انواع مختلفی مانند آسانسورهای هیدرولیک، آسانسورهای گیربکس دار و آسانسورهای گیرلس نصب می شوند. آسانسورها از ترکیب قطعات مختلفی تشکیل شده اند که با هم در ارتباط نزدیکی هستند. انواع قطعات مثل جک و پاوریونیت، درب آسانسور، ریل آسانسور، موتور آسانسور، کابین آسانسور، کارسلینگ، تابلو فرمان، شستی آسانسور، سیم بکسل، ترمز ایمنی، قطعات مکانیکال آسانسور و قطعات راه اندازی آسانسور در کنار هم یک سیستم را تشکیل داده اند تا کابین آسانسور را به حرکت در بیاورند.
در این بخش با آسانسور هیدرولیک و انواع آن، ویژگیها و مزایای این سیستم پیشرفته به طور کامل آشنا خواهید شد.
در طراحی، ساخت و خرید قطعات آسانسور از افراد متخصص در این زمینه باید کمک گرفت چرا که اگر در نصب آن از قوانین و استانداردها پیروی نشود، خطرات و ضررهای جانی و مالی فراوان در پی خواهد داشت. همچنین استفاده از قطعات نامرغوب و یا نصب بی دقت قطعات، منجر به حوادث ناگواری خواهد شد. شما با توجه به ویژگی های خاصی که هر آسانسور از آن برخوردار است، باید برای انتخاب یکی از انواع آسانسور اقدام کنید. به همین دلیل بهتر است پیش از اقدام برای خرید، از مشخصات فنی آسانسور هیدرولیک، قیمت قطعات و مواردی که روی قیمت آسانسور هیدرولیک تاثیر می گذارند مطلع شوید.
برای مشاوره، دریافت پیش فاکتور و خرید آسانسور هیدرولیک با شماره های 02166803528--02166803238 تماس گرفته و یا به شماره 09128599265 واتساپ، روبیکا یا تلگرام نمایید.
تاریخچه پیدایش آسانسور هیدرولیک
در قرن هجدهم میلادی با انقلاب صنعتی و پیشرفت ماشین آلات، توان ماشین ها برای پیشرفت آسانسورها به کار گرفته شد. این مدل از آسانسورها برای اولین بار در سال 1890 طراحی و مورد استفاده قرار گرفت. آسانسورهای مذکور به جای استفاده از روغن، از بخار آب استفاده کرده و عملکرد خود را اجرا می کردند ولی به شکل پیشرفته، آسانسورهای هیدرولیکی روغنی، در آمریکا و آلمان به طور همزمان در سال 1950 معرفی شدند و به سرعت مورد پسند قرار گرفتند. کشور ایتالیا جزء اولین کشورهایی بود که توانست باکیفیت ترین و بهترین انواع بالابرهای هیدرولیک را طراحی کند و امروزه شما می توانید چندین کارخانه معروف تولید کننده آسانسورهای هیدرولیک را در این کشور مشاهده کنید. سیستم های هیدرولیک مزایای منحصر به فردی دارند و از جمله آن ها می توان به هزینه اولیه و تعمیرات پایین، خصوصیات بارز ایمنی و نصب آسان آن اشاره کرد.
شما می توانید بهترین محصولات هیدرولیک را در وب سایت اینترنتی OFOGH LIFT مشاهده کنید.
آسانسور هیدرولیک چیست ؟
به آن گروه از آسانسورهایی که با نیروی فشار روغن کار می کنند، آسانسور هیدرولیک یا آسانسور جکی گفته میشود. آسانسور هیدرولیک ایمن ترین نوع آسانسورها هستند دلیل این موضوع به خاطر ماهیت سیستم جک هیدرولیک است که عملا سقوط در آسانسورهای هیدرولیک اتفاق نمی افتد. البته همین موضوع باعث این می شود که آسانسورهای هیدرولیکی محدودیت هایی داشته باشند، از جمله محدودیت در سرعت و شتاب، اما به طور کلی آسانسور هیدرولیک حرکتی نرم و روان تر از آسانسورهای کششی دارند. در آسانسور هیدرولیک خانگی وظیفه تأمین نیروی محرکه به عهده پاور یونیت و جک است. این آسانسورها انواع ساده و پیشرفته دارند که نمونه های ساده آنها از پیستون و سیلندر تشکیل میشوند که در زیر کابین آسانسور نصب میشوند.
آسانسور هیدرولیک چگونه کار می کند
آسانسورهای هیدرولیک به آسانسورهای خانگی هم معروف اند. آسانسورهای هیدرولیکی معمولاً در ساختمان هایی که کمتر از ۶ طبقه دارند، مورد استفاده قرار میگیرند. سرعتی که برای این دسته از آسانسورها در نظر گرفته می شود، تقریبا 0.6 متر بر ثانیه است. هنگامی که آسانسور در حال بالا رفتن است، موتور در داخل پاور یونیت میچرخد و روغن را از مخزن به سیلندر منتقل میکند. برای انتقال روغن از شیلنگ های مخصوص و بسیار محکم استفاده می شود. پس از پمپاژ روغن و پر شدن سیلندر، پیستون جک بر اثر فشار به کارسلینگ متصل می شود و به همین سادگی کابین آسانسور را به طرف بالا حرکت می دهد. برای متوقف نمودن کابین آسانسور در هر طبقه نیز بایستی از سیستم مرکزی، یک پیام برای موتور ارسال شود تا از پمپاژ روغن جلوگیری شود.
پس از قطع پمپاژ روغن، آسانسور در هر طبقه می ایستد. به منظور حرکت دادن کابین آسانسور به طرف پایین نیز بایستی یک پیام به سمت دریچه های فرمان فرستاده شود. فرمان ارسال شده سوپاپ را باز میکند و روغن در داخل سیستم به حرکت در می آید. همین امر باعث میشود تا نیروی جاذبه و وزن خود کابین آسانسور نیرویی را به سیلندر و جک آسانسور منتقل کنند. در این موقع است که سیلندر از روغن خالی می شود. برای اینکه آسانسور از حرکت بایستد و به صورت کامل توقف کند، باید دستور از جانب سیستم کنترل مرکزی صادر شود. این دستور باعث میشود تا سوپاپ آسانسور بسته شود و کابین متوقف گردد.
با این توضیحات مشخص است که در آسانسورهای هیدرولیک، الکتروپمپ صرفا در زمان بالا رفتن فعال است. وقتی قرار به حرکت رو به پایین باشد، شیر محفظه روغن جک هیدرولیک باز می شود و به این ترتیب با خروج روغن فشار پشت جک کاهش پیدا می کند در نتیجه کابین آسانسور به سمت پایین حرکت می کند.
کلمه هیدرولیک به معنای تولید نیرو، انتقال و تبدیل آن توسط همان مایع تحت فشار می باشد. در بسیاری از پروژه های ساختمانی در ایران و سراسر جهان استفاده از آسانسورهای هیدرولیکی مرسوم است. به خاطر اینکه موتور، پمپ و … در داخل اتاق ماشین قرار میگیرند، اینگونه آسانسورها نیازی به نصب موتورخانه در بخش بالای چاهک ندارند. آسانسور هیدرولیک از ایمنترین نمونه ها است و تقریباً غیر ممکن است که سقوط کند زیرا دارای محدودیت سرعت است.
به واسطه کیفیت بالای حرکت این مدل آسانسورها و حرکت روان و نرم آنها هنگام استفاده از آسانسور، متوجه هیچ گونه لرزش یا صدایی نمی شوید. عملکرد آسانسور هیدرولیک بسیار پایدار و قابل اعتماد است. این نوع آسانسورها به عنوان گزینهای ایده آل در ساختمان هایی با تعداد طبقات کمتر به خصوص در مواردی که فضای محدود و کوچکی دارند، استفاده میشوند. عملکرد صاف و بی صدا، سرعت مناسب و قابلیت کنترل دقیق جریان روغن از مزایای اصلی آسانسور هیدرولیک است.
امروزه استفاده از آسانسور در ساختمانهای مسکونی، کارخانجات، تجاری و… بسیار متداول و جزء لاینفک زندگی شهری گردیده است. در کشور های پیشرفته استفاده از آسانسور های هیدرولیک بسیار متداول است. آسانسور هیدرولیک، یکی از انواع آسانسور با سرعت مناسب، طول عمر بالا و ایمنی بیشتری نسبت به دیگر انواع آسانسور هاست.
این نمونه از آسانسورها ایمنی بیشتری نسبت به سایر آسانسورها دارند و با سرعت کمتری نسبت به آسانسورهای کششی حرکت میکنند. هزینه نگهداری آسانسورهای هیدرولیکی کمتر از سایر آسانسورها میباشد، دلیل آن این است که قطعات آن دیرتر دچار خرابی و مشکل میشوند. برق مصرفی آسانسورهای هیدرولیکی کمتر از سایر آسانسورهاست، به دلیل اینکه فقط به هنگام بالا رفتن کابین، موتور آسانسور نیاز به برق دارد و زمان پایین آمدن روغن به درون پاور یونیت باز میگردد و طول جک کاهش مییابد.
هزینه نصب آسانسور هیدرولیکی و قیمت آن به نسبت آسانسورهای کششی و سایر آسانسورها کمتر و به صرفه تر است و فضای کمتری نیز اشغال میکنند. قدرت یا توان آسانسورهای هیدرولیکی از 300 تا 2 تن تخمین زده میشود. برای نصب آسانسور هیدرولیکی نیاز به حفر چاه آسانسور در ساختمان است که تقریباً ارتفاع 1.5 متری آن باید به چاهک آسانسور اختصاص داده شود. در بخش چاهک آسانسور هیدرولیکی قطعاتی همچون بافرها، میکروسوییچ ها و غیره نگهداری میشوند. فضای چاهک طبق استاندارد آسانسور باید ۵۰*۶۰*۱۰۰ باشد.
- آسانسور هیدرولیک مستقیم جک از زیر (1:1)
- آسانسور هیدرولیک مستقیم جک از بغل (1:1)
- آسانسور هیدرولیک غیرمستقیم جک از بغل (2:1)
آسانسور هیدرولیک مستقیم جک از زیر (1:1)Direct Plunger Hydraulic Elevator: این مدل کابین بزرگتری نسبت به سایر نمونه ها دارد. علت بزرگت ر بودن فضای کابین در این مدل این است که، مانند آسانسورهای کششی احتیاجی به نصب قاب وزنه و سایر متعلقات در کنار کابین ندارد. به همین دلیل، این امکان وجود دارد که تمامی عرض یا عمق چاه را به کابین اختصاص داد.
بزرگی فضای کابین را میتوان به عنوان یکی از مزیتهای خرید آسانسور هیدرولیک مستقیم جک از زیر در نظر گرفت. نکته قابل توجه در این آسانسورها این است که، برای نصب آنها باید زمین را نیم متر بیشتر از کورس حرکتی آسانسور حفر کرد. درصورتیکه چنین امکانی برای حفر زمین وجود نداشته باشد، باید مدلهای دیگر را تهیه کرد. ضمن اینکه این نمونه احتمال سقوط ندارد و به همین دلیل، نیازی به نصب گاورنر و پاراشوت نیست.
آسانسور هیدرولیک مستقیم جک از بغل (1:1) Hole-less Hydraulic Elevator: در این مدل جک در قسمت بغل آسانسور قرار میگیرد و به دلیل اینکه در قسمت زیرین آسانسور واقع نمیشود، احتیاجی به حفر عمیق چاه نیست و فقط کافی است فضایی برای قرارگیری جک تعبیه شود.
آسانسور هیدرولیک مستقیم جک از بغل، برای مکانهایی که امکان حفر چاه عمیق و نصب آسانسور هیدرولیک مستقیم جک از زیر وجود ندارد، بسیار مناسب هست. اندازه جک در این نمونه، بستگی به تعداد طبقات دارد و با توجه به آن مشخص میشود.
آسانسور هیدرولیک جک از بغل در مقایسه با آسانسور هیدرولیک جک از زیر، با توجه به فضای مورد نیاز برای قرارگیری جک؛ کابین کوچک تری دارند اما نسبت به آسانسورهای کششی فضای کابین آنها بزرگتر است. اندازه جک در این مدل ها نسبت به تعداد استیج تغییر می نماید. همچنین، با توجه به اینکه با فشار روغن کار میکند؛ احتمال سقوط ندارند و بنابراین نیازی به نصب گاورنر و پاراشوت نیست.
آسانسور غیرمستقیم جک از بغل (2:1)Roped Hydraulic Elevator: اگر احتیاج به کورس های بلندتری دارید، نمونه های غیرمستقیم جک از بغل گزینه مناسبی هستند. نحوه عملکرد آسانسور غیرمستقیم جک از بغل دو به یک، به این صورت است که کابین دو برابر جک حرکت می کند. به طور مثال اگر جک یک متر حرکت کند؛ کابین دو متر حرکت خواهد داشت. این نمونه ها، به سیم بکسل و فلکه مجهز هستند و برای پیشگیری از پاره شدن سیم بکسل و سقوط کابین، احتیاج به نصب پاراشوت و گاورنر دارند.
موتورخانه آسانسورهای هیدرولیک
آسانسور های هیدرولیکی نیازی به موتور ندارند و دیگر نیازی نیست که موتور خانه دقیقا در بالای چاه باشد بلکه موتورخانه در پایین ترین نقطه و در کنار چاه قرار می گیرد. در موتور خانه که در پایین چاه قرار دارد تابلو فرمان آسانسور به همراه پاور یونیت که مرکز قدرت آسانسور است قرار می گیرد. پاوریونیت توسط شیلنگ مخصوصی که از دیوار کنار چاه وارد می گردد و به جک متصل می شود فشار روغن را وارد جک می نماید و باعث باز شدن استیج جک و حرکت آن می شود و به همین صورت هنگام بسته شدن استیج یا پایین آمدن جک فقط فشار پشت روغن را کم کرده و اجازه می دهد که جک به داخل یونیت باز گشته و جک بسته شود.
آسانسور های هیدرولیکی به دلیل اینکه از فشار روغن و پمپ کردن آن داخل جک جهت جابه جایی کابین استفاده می کنند نیاز است داخل جک و پاور یونیت یه غلظت معین از روغن در جریان باشد پس هر چند وقت یک بار باید روغن تعویض گردد.
غلظت روغن به عوامل مهمی بستگی دارد که یکی از آنها سرما و گرما می باشد به همین دلیل در مکان هایی با دمای بسیار بالا یا بلعکس مکان هایی با دمای بسیار پایین آسانسورهای هیدرولیکی دچار مشکلاتی می شوند. در مکان هایی با دمای سرد قطعه ای به نام گرمکن روغن به سیستم اضافه می شود که می تواند تا حدی به ایجاد دمای مناسب کمک نماید.
اما مشخصات فنی آنها به شرح زیر است.
-
دارای سیستم ضد سرقت
-
عدم نیاز به گاورنر
-
نیازی به ساخت موتورخانه برای نصب نیست.
-
امکان استفاده و اجرا در چاهکهای کم ارتفاع
-
حرکت بیصدا، نرم و سریع
-
مصرف بهینه انرژی
-
دارای کاراسلینگ جهت حمل کابین
-
امکان استفاده از برق سه فاز یا تک فاز برای عملکرد آسانسور
-
دارای پمپ روغن دندهای، پمپ پرهای و اسکرو برای ساخت پاور یونیت
اجزای آسانسورهای هیدرولیکی
اجزای اصلی آسانسورهای هیدرولیکی علاوه بر جک هیدرولیکی، موتور، پاور یونیت و شیرهای کنترل،شامل موارد زیر میشوند.
-
شیرهای اطمینان
-
کاراسلینگ
-
تابلو فرمان
-
درب هیدرولیک
-
لوله انتقال روغن
-
ریل کابین
-
ضربه گیر
دلایل استفاده از آسانسور هیدرولیک
- حرکت فوق العاده نرم و روان
- عدم نیاز به موتورخانه
- استارت و استوپ بدون ضربه حتی بدون نیاز به سیستم درایو
- هزینه آهنکشی کمتر نسبت به آسانسورهای کششی(معمولی)
- صدای بسیار کم و عدم احساس حرکت آسانسور در ساختمان
- عدم لرزش در هنگام حرکت به دلیل توزیع وزن کابین به سمت زمین نه بر روی ساختمان
- ۵۰ درصد صرفه جویی در مصرف برق
- اندازه کابین بزرگتر نسبت به آسانسور کششی
چرا آسانسور هیدرولیک محبوب است؟
آسانسور هیدرولیک در ساختمان های بدون امکان احداث موتورخانه و ساختمان های کم ارتفاع (در ایران ۱۸ متر و با سرعت ۰/۷۵ متر بر ثانیه و در آمریکا تا ۳۰ متر و با سرعت ۱ متر بر ثانیه) یکی از انتخاب های ایده آل است.اگر شما نیز آسانسوری میخواهید که با کم ترین صدا، بدون هیچ گونه لرزش در ساختمان و ۵۰%مصرف انرژی کم تر نسبت به آسانسورهای معمولی با نرمیت فوق العاده برای شما کار کند، هیدرولیک بهترین اتخاب می باشد.امروزه از آسانسور هیدرولیک در دو صورت جک از پایین برای توقف های کمتر و جک از بغل برای تعداد توقف های بالاتر استفاده می شود.
مشخصات فنی آسانسور هیدرولیکی
در این قسمت مشخصات فنی آسانسور هیدرولیکی مورد اشاره قرار گرفته است. این مشخصات به نوعی مزایای این سیستم ها را نسبت به سایر آسانسورها نشان می دهد.
- کابین این سیستم ها، حرکتی نرم، روان و سریع دارد. همچنین از خود سروصدایی تولید نمی کند.
- در ساختمان هایی با ارتفاع کم چاهک، این سیستم ها قابلیت نصب و راه اندازی را دارند.
- این دستگاه ها به سیستم ضد سرقتی مجهز هستند که نیازی به گاورنر ندارد.
- این آسانسورها نیازی به ساخت موتورخانه به هنگام نصب و راه اندازی آن ندارند.
- این سیستم ها مجهز به قطعه کاراسلینگ هستند که به وسیله آن کابین جابجا می شود.
- این دستگاه ها توانایی کار با هر دو نوع برق تک فاز و سه فاز را دارند.
- پاوریونیت این آسانسورها به گونه ای است که در ساخت آن ها از سه نوع پمپ روغن پره ای، دنده ای و اسکرو استفاده می شود.
- این سیستم ها قادرند در مصرف انرژی صرفه جویی کرده و میزان کم تری برق مصرف کنند.
- چاهک این آسانسورها را می توان به صورت پیش ساخته تولید کرده و به وسیله پیچ و مهره ها سریعا در ساختمان نصب کرد.
- این نوع آسانسورها در انواع مختلف با کاربری های حمل افراد، بارها، خودرو، بیمارستانی و غیره تولید می شوند.
- ظرفیت کابین این سیستم ها متغیر بوده و از 300 تا 2000 کیلوگرم را شامل می شود.
انواع آسانسور هیدرولیک با توجه تعداد و محل نصب جک هیدرولیک
آسانسور های هیدرولیک با توجه به محل نصب جک هیدرولیک، دارای سه نوع می باشند:
1- سیلندر تک جهته (Single-Directional Cylinder):
در این نوع طراحی، جک هیدرولیک در زیر سقف قرار می گیرد و تنها یک حرکت بالا-پایین دارد. این نوع آسانسور هیدرولیک مناسب برای کاربردهای کم حجم است که نیاز به تحمل وزن متوسط دارند.
2- سیلندر دو جهته (Bi-Directional Cylinder):
در این نوع طراحی، جک هیدرولیک به هر دو طرف بالا و پایین قابل حرکت است و در بالای آسانسور قرار می گیرد. این نوع آسانسور هیدرولیک مناسب برای کاربردهایی است که نیاز به تحمل وزن زیاد و تحمل تعداد زیاد سفر ها دارند.
3- سیلندر دوگانه (Dual-Directional Cylinder):
این نوع آسانسور هیدرولیک دارای دو سیلندر هیدرولیک هستند که به صورت زیر آسانسور قرار دارند. یک سیلندر برای حرکت بالا-پایین و دیگری برای جابجایی چپ-راست می باشد. این نوع آسانسور هیدرولیک مناسب برای کاربردهایی است که نیاز به تحمل وزن زیادی و دقت بالا در حرکت دارند.
به طور کلی، انتخاب نوع آسانسور هیدرولیک مناسب برای ساختمان و بهترین طراحی جک هیدرولیک بستگی به فضا، بار موردنیاز و نیازهای حرکتی آن دارد.
انواع آسانسور هیدرولیک
این نوع اسانسور همانند سایر آسانسورها انواع مختلفی دارد و هرکدام از آنها ویژگی و خصوصیات مخصوص به خود دارند. انواع آسانسور هیدرولیکی عبارت است از:
- آسانسور هیدرولیک چاهکدار
- آسانسور هیدرولیک بدون چاهک
- آسانسور هیدرولیک طنابی
- آسانسور هیدرولیک بدون اتاق
آسانسور هیدرولیک چاهک دار
در این مدل قسمت پایینی کابین آسانسور بر روی یک پیستون نصب میشود که این پیستون درون یک سیلندر حرکت میکند. این سیلندر ارتفاع بزرگی دارد و معمولاً به اندازه یک آسانسور در زیر آسانسور در چاهکی بالا و پایین میشود. نحوه کارکردن آسانسور هیدرولیک چاهک دار به این صورت است که مایع هیدرولیک به درون سیلندر تزریق میشود و آسانسور به سمت بالا حرکت میکند و زمانی که مایع هیدرولیک از سیلندر خارج میشود، آسانسور به سمت پایین حرکت میکند. برای این که در زمان نصب آسانسور و پس از آن دچار مشکل نشوید باید نکاتی همچون سطح بالای آب، سنگ و بستر نامناسب در نظر گرفته شود.
آسانسور هیدرولیک بدون چاهک
این نمونه از آسانسورهای هیدرولیکی به چاهک نیازی ندارند و بیشتر در ساختمانهایی که شرایط آب و هوایی مناسبی ندارند، نصب میشود. آسانسور بدون چاهک هیدرولیکی برای زمینهای مرطوب، صخرهای و ناپایدار مناسب میباشد. به جای استفاده از یک سیلندر، یک جفت سیلندر استوانهای در دو طرف آسانسور و زیر کابین نصب میشود تا آسانسور به راحتی بین طبقات جابهجا شود. برای اینکه سیلندرها به درستی کار کنند، آنها را بر روی کف بتنی محکم نصب میکنند.
آسانسور هیدرولیک طنابی
این نمونه از آسانسورهای هیدرولیکی شباهتی نسبی با آسانسورهای کششی دارد؛ چرا که ترکیبی از طناب و نیروی هیدرولیک است. با به کار گیری طناب و نیروی هیدرولیک در آسانسورهای هیدرولیک طنابی، کابین آسانسور ظروع به حرکت میکند. طناب از میان چرخ دندهای رد میشود و پیستون به یان چرخ دنده متصل است. یک سر پیستون به اتاق آسانسور و بخش دیگر آن به انتهاش مسیر کشش وصل شده است. این مدل از آسانسورها نیازی به سیلندر ندارد و به راحتی میتوانند تا ارتفاع 18 متری بالا برود. قدرت آسانسور هیدرولیک طنابی به نسبت 2 به 1 قابل ارتقاء میباشد. ایمنی این مدل از آسانسورها خیلی پایین است؛ چرا که دارای گاورنر آسانسور نمیباشد. از این با پاره شدن طناب اتاق آسانسور به درون چاه سقوط میکند.
آسانسور هیدرولیک بدون اتاق
آسانسور بدون اتاق هیدرولیکی نمونه دیگری از آسانسورهای هیدرولیکی است که بر روی کف چاه قرار میگیرد. این آسانسور بدون اتاق یا روملس بدون تجهیزات هیدرولیک است که کنترلر آن بر روی دیوار نزدیک به آسانسور پشت یک کابینت نصب میشود. هزینه ساخت و نصب آن پایینتر از انواع دیگر است و در مدت زمان کوتاهتری نیز نصب میشود.