شستی (شاسی)  آسانسور

شستی (شاسی) آسانسور

یکی از ملزومات هر آسانسور، شستی های طبقه و کابین آن می باشد، مسافر (کاربر) آسانسور با استفاده از شستی های نصب شده داخل کابین یا طبقات به تابلوی آسانسور فرمانی صادر می کند و تابلو فرمان آسانسور با ثبت و ذخیره تمامی فرامین و با توجه به الگوریتم جواب دهی فرامین به نوبت به آنها پاسخ می دهد. شستی های آسانسور به عنوان اولین رابط کاربر آسانسور می باشد، لذا باید از کیفیت و زیبایی قابل قبولی برخوردار باشد.

آن قدر این مسئله مهم است که در نظر عموم، خوب و مرغوب بودن شستی های آسانسور (همچنین کیفیت و زیبایی درب و کابین و دکور آن) به منزله خوب و مرغوب بودن کل آسانسور تلقی می شود. بارها دیده شده است که عدم دقت در انتخاب شستی (هم از نظر جنس و کیفیت و دوام آن و هم از نظر تامین کننده معتبر و خدمات پس از فروش مناسب) باعث تحمیل هزینه های مجدد و مضاعف بر ساختمان شده است.

انواع پلیت شستی یا صفحه ای که شستی ها و ملزومات دیگر بر روی آن نصب می شود:

  • شستی با دکمه های لمسی از جنس شیشه یا استیل:

شستی های لمسی استیل از نوع شیشه ای جدیدتر هستند و مقاومت بیشتری را در تحمل ضربه دارند.

  •  شستی با دکمه های فشاری از جنس استیل یا ترکیب آن با پلاستیک:

این نوع شستی ها دارای دکمه های فشاری هستند و بیشترین استفاده را در آسانسورها دارند.

  • احضار کابین آسانسور با کارت یا شماره رمز و اثر انگشت:

نوع جدیدی از احضار کابین، استفاده از کارت های RFID، رمز و یا اثر انگشت است. از تمامی این روش ها برای محدود کردن دسترسی افراد به آسانسور استفاده میشود که میتوانند در طبقات و یا بر روی پنل داخل کابین نصب گردد. این سیستم میتواند یک، چند و یا تمامی طبقات را برای افراد مختلف مجاز یا محدود نماید.

دقت کردن در انتخاب نوع پلیت شستی با توجه به کاربری آسانسور حائز اهمیت است. به طور مثال انتخاب پلیت آهن رنگ شده برای مناطق با رطوبت زیاد مانند کشتی ها و سواحل و مجموعه های ورزشی باعث زنگ خوردگی آن می شود، یا انتخاب پلیت شیشه ای برای آسانسورهای صنعتی یا پرترافیک مناسب نمی باشد، هر چند هم اکنون بیشتر بازار ایران مملو از پلیتهای استیل نازک می باشد و اقبال عمومی به سمت آن است ولی باید توجه داشت که انتخاب استیلهای نازک (احتمال دفرمگی دارد) و استیل بگیر (احتمال زنگ زدگی دارد) در اکثر موارد موجبات ضرر و زیان مالکین ساختمان می شود.

از نظر فنی استیلهای نازک فقط برای مواردی مناسب است که پلیت شستی پرس شده و فرم داده شده باشد که معمولا این نوع پلیتها به صورت روکار (نیازی به نصب قوطی داخل دیوار یا روی چارچوب درب آسانسور نمی باشد) استفاده می شود، ولی برای پلیتهای توکار که پرس شده و فرم داده شده نیستند و داری قوطی می باشد حداقل ضخامت استیل 1/5 میلیمتر توصیه می شود. نوع دیگر پلیتها از جنس شیشه (باید به صورت سکوریت شده باشد) می باشد که عمدتا برای آسانسورهای لوکس تر استفاده می شود که ضخامت شیشه معمولا بین 4 تا 6 میلیمتر و در رنگ های مختلف (عمدتا مشکی) استفاده می شود، معمولا در پلیتهای شیشه ای از شستیهای لمسی (تاچ) استفاده می شود ولی استفاده از شستیهای مکانیکی نیز قابل اجراست. این نکته حائز اهمیت است که استفاده از شستیهای لمسی یا تاچ برای ساختمان های قدیمی (که ساختمان ارت مناسب ندارد)، آسانسورهای پرترافیک، مناطق مرطوب یا صنعتی به هیچ وجه مناسب نیست.
شستی های آسانسوری که به صورت مکانیکی عمل می کنند فیس پلیت شستی که محل تماس انگشت کاربر با شستی می باشد عموما از جنس استیل یا پلکسی یا پلاستیک آبکاری شده می باشد، هر چند استفاده از پلاستیک آبکاری شده از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است ولی به دلیل تماس مکرر دست با این قسمت شستی احتمال زدوده شدن آبکاری وجود دارد، بنابراین توصیه می شود از شستیهایی استفاده شود که فیس پلیت آن از جنس استیل باشد.


نمراتور (نشان دهنده طبقات) آسانسور هم جزئی از شستی فرمان کابین و یا شستی احضار طبقه آسانسور میباشد، در گذشته این نمراتورها به صورت لامپی بوده ولی اکنون این نمایشگرها به صورت دیجیتالی میباشند که در انواع زیر موجود می باشد:

  • لاتیس
  • سگمنت
  • LCD

از نظر قیمتی سون سگمنت ارزانترین و پرکاربردترین و LCD گرانترین می باشد.

پنل شستی داخل کابین و طبقات آسانسور

پنل شستی آسانسور وظیفه فرمان دهی آسانسور جهت حرکت کابین را با توجه به انتخاب موقعیت طبقه مورد نظر عهده دار است که در داخل کابین و همچنین در طبقات (کنار در طبقات) مورد استفاده قرار می گیرد.

برای هر آسانسور به ازای هر طبقه و هر ایستگاه باید یک شستی وجود داشته باشد (به جز آسانسورهای خاص) پنل شستی طبقات باید دارای یک دکمه فشاری جهت احظار، نمراتور و دو فِلِش جهت تشخیص حرکت کابین به سمت بالا و پایین است. به مجموعه کلیدهایی که جهت کنترل حرکت کابین، بررسی وضعیت کلی آسانسور (نشان دهنده های جهت و نمراتور)، زنگ خطر و استُپ اضطراری و... بر روی پنل خاص درون کابین آسانسور قرار دارد، شستی داخلی  کابین می گویند.

طبق استاندارد اولین کلید باید از کف 90 سانت فاصله داشته باشد.

پنل شستی آسانسور از دو بخش تشکیل شده است:

۱-شستی های احضار در داخل کابین ها در کنار درب طبقات آسانسور قرارمی گیرند و وظیفه آن حرکت کابین با توجه به موقعیت طبقه مورد نظر است که به دو نوع توکار و روکار داخل کابین و طبقات تقسیم میشود.

2-شستی طبقات دارای یک کلید برای احضار و یک صفحه نمایشگر است که جهت حرکت کابین و موقعیت کابین رانشان میدهد.

اجزای شستی کابین شامل موارد زیر می باشد:

  • شستی به تعداد طبقات
  • نمراتور یا LCD 
  • کلید تهویه کابین
  • شستی Door close (بستن درب)
  • شستی Door open (باز کردن درب)
  • لامپ روشنایی اضطراری که هنگام قطع برق روشن می شود تا شخص درون کابین دچار استرس نگردد .
  • دکمه آژیر یا زنگ خطر
  • یک صفحه نمایشگر که جهت حرکت، موقعیت کابین یا پیام های مانند داشتن بار اضافه را نشان می دهد.

نقطه های برجسته زیر نوشته های کلید آسانسور

خیلی از ما شاید متوجه نقطه های برجسته زیر نوشته های کلید آسانسور نشده باشیم و یا علت وجود آن را ندانیم. این نقاط همان خط بریل میباشند که برای کسانی که از نعمت دیدن محروم هستند میباشد که به وسیله آن طبقه مورد نظر را انتخاب می نمایند.

آسانسور افق فروشنده انواع شستی آسانسور در انواع روکار و توکار، یک متری و دو متری، طبقه و کابین، استیل و تاچ، و در هر عرض و نوع استیل می باشد.